Camera Obscura – Aardschok

Aardschok

Ordo Draconis “Camera Obscura part 1 & 2”

Rated: 86/100.

De voorgaande CD ‘The Wing and the Burden’ bevatte nog redelijk conservatieve melodieuze black metal van orchestrale snit. Dat geluid is nog steeds het fundament, maar bij de opener is met de eerste jazzy tonen en vocodervocalen is al duidelijk dat het roer is omgegooid. De twee delen van ‘Camera Obscura’ staan bol van ambitie en experimenteer-drift. Op het eerste deel, getiteld ‘The Star Chamber Reviews’, leeft men zich vooral uit in de instrumentatie. Een compleet koor komt er aan te pas om de karakters uit Vondels ‘Lucifer’, het thema van het eerste schijfje, uit te beelden. Waar op deel één grofweg wordt geopereerd binnen de westerse muziektradities, gaat men in deel twee, ‘A View With A Room’ enkele keren wat meer buiten het boekje door de toevoeging van oosterse ritmieken en melodietjes en zelfs een verwijzing naar Grace Jones. Eigenlijk word je gedurende de bijna tachtig minuten van ‘Camera Obscura’ continu heen en weer geslingerd tussen allerlei sferen en genres. Ondanks al die wilde ideeën is men er toch in geslaagd een wat directer geluid te verkrijgen en een zekere eenheid te behouden. Waar voorheen elk gaatje werd dichtgesmeerd met clevere keyboardarrangementen is er nu wat meer ruimte, hoewel dat ook een verdienste is van de vooruitgang in geluidstechnisch opzicht. Als je houdt van avontuurlijke (black) metal zoals bijvoorbeeld Solefald en Arcturus heb je er een sterk vaderlands produkt bij.

Martijn Busink.