Camera Obscura – Metalfan

Metalfan

(website)

(1) Ordo Draconis – Camera Obscura pt. 1: The Star Chamber Reviews.
Rated: 85/100.

Het debuutalbum van deze Nederlandse band – het in 2001 verschenen “The Wing and the Burden” – was een aardig, maar eigenlijk niet erg verheffend symfonisch black metalalbum. Het heeft maarliefst vier jaar geduurd, maar inmiddels hebben de heren dan ook niet één, maar twee opvolgers uitgebracht: het tweeluik “Camera Obscura”.

Wie Ordo Draconis anno 2005 hoort, zal vrijwel geen gelijkenissen meer vinden met het oudere werk. Qua experimenteerdrift lijkt de band alle registers open te hebben gegooid, wat resulteert in twee uitermate innovatieve en complexe albums, die zó gelaagd zijn dat zelfs de meer ervaren luisteraars enkele weken nodig zullen hebben om het geheel te laten bezinken. Theatrale passages, dromerige sfeerimpressies, bizarre intermezzo’s en vooral veel tegendraadse melodielijnen passeren de revue, aangevuld met een sporadische uitbarsting die de black metal-achtergrond van de band doet verraden.

Het eerste album – “The Star Chamber Reviews” – is een conceptalbum over Lucifer. Wie nog niet genoeg heeft aan de complexe muziek, kan zich dus ook niet verdiepen in het tekstuele gedeelte. Hoewel dit album een geweldig werkstuk is geworden, boordevol lagen en verrassende wendingen, kan ik “The Star Chamber Reviews” zeker niet aan iedereen aanraden. Bij de eerste luisterbeurten vallen er namelijk weinig aanknopingspunten te ontdekken en metalfans die het niet zo op pionierswerk en ontdekkingsreizigers hebben doen er dan ook goed aan dit album te laten liggen. “The Star Chamber Reviews” is echter voer voor ervaren avant-gardisten die niet meer genoeg hebben aan de innovativiteit van Arcturus en Ram-Zet en met name de nummers “Mock Trial” en “Neuron Gutter, Neutron Star” zitten geniaal in elkaar.

Rik.

(2) Ordo Draconis – Camera Obscura pt. 2: A View With A Room
Rated: 85/100.

Tegelijkertijd met het innovatieve eerste deel van het tweeluik “Camera Obscura”, verschijnt ook het tweede deel, getiteld “A View With A Room”. Het voornaamste verschil is gelegen in het feit dat deze cd geen conceptalbum is, maar bestaat uit een verzameling losse nummers. Muzikaal gezien ligt dit album echter in het verlengde van “The Star Chamber Reviews”. Ook nu worden dus alle muzikale registers opengetrokken.

Na de avontuurlijke intro “[Project…]” maakt het nummer “Cloak & Dagger” al duidelijk dat Ordo Draconis uit heel wat verschillende vaatjes tapt.. Na een film noir-achtig begin schakelt de band moeiteloos over naar complexe black metalpassages, om die naarmate het nummer vordert te combineren met een breakbeat-achrig einde. Gewaagd, innovatief en bijzonder origineel! Die drie termen gelden eigenlijk voor alle nummers. Werkelijk alle mogelijke invloeden worden hier gecombineerd en samengesmeed tot één geheel. Qua kwaliteit doet “Camera Obscura pt. II” dus zeker niet onder voor deel een.

Rest mij nog een laatste opmerking, die ook geldt voor het eerste gedeelte van het tweeluik: het artwork, dat net zo origineel en bevreemdend is als de muziek zelf. Voor tien euro per cd te bestellen via de website van de band. Iedereen die vindt dat de extreme metal van de laatste jaren maar eenheidsworst is, doet er goed aan dit tweeluik te bestellen.

Rik.