Reviews

Camera Obscura

Zware Metalen

(website)

Ordo Draconis “Camera Obscura part 1 & 2”

Voor mij ligt wat mij betreft de verrassing van het jaar. Ik herinner mij Ordo Draconis van hun vorige releases (The Wing and the Burden – 2001, In Speculis Noctis – 1999) vooral als black metal band, maar men weet mij met dit tweeluik totaal te verrassen. Jawel, Ordo Draconis komt met maar liefst twee CD’s aanzetten. Camera Obscura pt I: The Star Chamber Reviews en Camera Obscura pt II: A View With a Room. Ik heb nog in dubio gestaan om deze twee schijfjes apart van elkaar te reviewen. Dit omdat pt I een conceptplaat is, en pt II daar los van staat. Maar omdat ik denk dat beide platen voor altijd onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden, dus ben ik tot de conclusie gekomen dat één review voldoende is voor deze twee pareltjes.

Eerst een stukje geschiedenis. Na oprichting van Ordo Draconis heeft men een demo opgenomen (When the Cycle Ends) en eerdergenoemde MCD en full length CD. In 2002 zijn zanger Moloch en Drummer Arco opgestapt. Toen werdt het verdacht stil rond Ordo Draconis. Velen, waaronder ikzelf, dachten dat Ordo Draconis het bijltje erbij neer hadden gegooid.

Maar integendeel. Ordo Draconis is dus bepaald niet op het gat gaan zitten, maar is dus keihard aan het werk gegaan voor dit prestigieuze project. Want mensen, dit is niet niks waar Ordo Draconis mee aan komt zetten. Enorm innovatieve post black metal met een continue geflirt met stijlvreemde invloeden zoals jazz en klassieke muziek. Dat het Camera Obscura tweeluik zeker geen haastklus is geweest, bewijst het tijdsbestek waarin Ordo Draconis deze geniale werkstukjes heeft opgenomen. Al in de loop van 2003 is de muziek opgenomen. Vervolgens heeft het meer dan een jaar geduurd voor alle zangpartijen op tape stonden. Er is van maar liefst 5 studio’s gebruik gemaakt om dit alles te realiseren, maar de belangrijkste studio is ongetwijfeld de Tidalwave Studio (Falkenbach, Secrets of the Moon) geweest. Hoewel Ordo Draconis tegenwoordig gebruik maakt van de diensten van drummer Marco de Groot, is het Camera Obscura tweeluik ingespeeld door Moritz Neuner (Atrocity, ex – Abigor), die een perfect staaltje drumwerk heeft afgeleverd.

Terug naar de muziek dan maar. Zoals gezegd is Camera Obscura pt I een conceptplaat. De teksten zijn gebaseerd op het toneelstuk Lucifer van Joost van den Vondel. In het nummer Mock Trial komt zelfs een stuk Nederlandstalige tekst uit datzelfde toneelstuk opdraven. Dat nummer heeft overigens nog meer verrassingen in zich. Er komt een sample van het Possessed nummer Fallen Angel in voorbij, welke perfect is toegepast. Het woord theatraal is nog niet gevallen. Dat wordt hoog tijd. Want dit is een gigantische theatrale orgie. Ordo Draconis weet qua sfeer met Camera Obscura de sfeer van La Masquerade Infernale van Arcturus verdomd dicht te benaderen. Ik weet dat dit een gewaagde uitspraak is, maar het is echt zo. Alle registers worden opengetrokken om zoveel mogelijk sfeer aan de muziek toe te voegen. Naast zanger Tyrann (jawel, die van Vindsvall inderdaad..), die de band na het vertrek van Moloch kwam versterken, komt er een heel koor opdraven en kunnen we tevens genieten van theatrale dameszang. Voor de vertolkingen van de verschillende persoonlijkheden doen verscheidene zangers en zangeressen mee. De eerste luisterbeurten is het verschrikkelijk wennen en moet je de muziek als het ware leren luisteren. Er komt zo verschrikkelijk veel op je af dat het onmogelijk is om alles bij de eerste luisterbeurten in je op te nemen. Dit geldt overigens vooral voor Camera Obscura pt I. Het begint al met het weirde, jazzy intro [Espionage], welke je meteen duidelijk maakt dat het Camera Obscura tweeluik absoluut geen gemakkelijke kost is, maar brokken kwalitatieve hoogstaande muziek waarin je steeds weer nieuwe dingen ontdekt. Vreemde gitaarmelodieën, aparte keyboardpassages, steeds weer ontdek je verrassingen, welke ervoor zorgen dat je steeds weer opnieuw met veel plezier één van de twee CD’s op kan zetten. Camera Obscura pt II is wat rechtlijniger en laat wat meer de black metal roots van Ordo Draconis horen.

Ja mensen, ook in Nederland wordt heel erg goede muziek gemaakt. Ordo Draconis bewijst dat met deze twee CD’s nog maar eens. Voor avontuurlijke muziekliefhebbers zijn dit twee platen die men in huis MOET hebben. Deze prachtige mix van Arcturus, Limbonic Art en ook Kovenant (ten tijde van Nexus Polaris) met stijlvreemde invloeden is er ééntje om de vingers bij af te likken. Bij mijn weten heb ik nog niet eerder het woord geniaal in een review gebruikt. Bij deze dan : Geniaal!!

Aardschok

Ordo Draconis “Camera Obscura part 1 & 2”

Rated: 86/100.

De voorgaande CD ‘The Wing and the Burden’ bevatte nog redelijk conservatieve melodieuze black metal van orchestrale snit. Dat geluid is nog steeds het fundament, maar bij de opener is met de eerste jazzy tonen en vocodervocalen is al duidelijk dat het roer is omgegooid. De twee delen van ‘Camera Obscura’ staan bol van ambitie en experimenteer-drift. Op het eerste deel, getiteld ‘The Star Chamber Reviews’, leeft men zich vooral uit in de instrumentatie. Een compleet koor komt er aan te pas om de karakters uit Vondels ‘Lucifer’, het thema van het eerste schijfje, uit te beelden. Waar op deel één grofweg wordt geopereerd binnen de westerse muziektradities, gaat men in deel twee, ‘A View With A Room’ enkele keren wat meer buiten het boekje door de toevoeging van oosterse ritmieken en melodietjes en zelfs een verwijzing naar Grace Jones. Eigenlijk word je gedurende de bijna tachtig minuten van ‘Camera Obscura’ continu heen en weer geslingerd tussen allerlei sferen en genres. Ondanks al die wilde ideeën is men er toch in geslaagd een wat directer geluid te verkrijgen en een zekere eenheid te behouden. Waar voorheen elk gaatje werd dichtgesmeerd met clevere keyboardarrangementen is er nu wat meer ruimte, hoewel dat ook een verdienste is van de vooruitgang in geluidstechnisch opzicht. Als je houdt van avontuurlijke (black) metal zoals bijvoorbeeld Solefald en Arcturus heb je er een sterk vaderlands produkt bij.

Martijn Busink.

Lords of Metal

(website)

Ordo Draconis “Camera Obscura part 1 & 2”
Rated: 95/100.

Ordo Draconis is een Nederlandse metal band. Ze zeggen dat ze post-black metal spelen, wat een zeer interessant genre is. Kijk maar even op www.wikipedia.org voor een degelijke uitleg van dit begrip. De muziek van Ordo Draconis is erg complex, experimenteel en gewoonweg futuristisch. Post-black metal is een fascinerend nieuw genre; de basis is black, maar dat is zo ongeveer het enige wat het gemeenschappelijk heeft met dit overwegend conservatief en kleingeestig subgenre.

‘Camera Obscura’ is een muzikaal avontuur in de theatrale wereld. Het bestaat uit twee schijven genaamd ‘The Star Chamber Reviews’ en ‘A View With A Room’. Men krijgt de indruk dat er allerlei soorten verwijzingen en subtiele hints gemaakt worden, maar het is vaak erg moeilijk om er de vinger op te leggen. Dit conceptuele album is gebaseerd op het episch stuk ‘Lucifer’ van de Nederlandse toneelschrijver Vondel. Nu wil het geval dat ik een aantal jaar terug naar een uitvoering van dit stuk geweest ben. Goede acteurs, maar te veel dialoog. Het onderwerp is overduidelijk en een favoriet van heel wat meer schrijvers: de val van Lucifer.

De muziek op deze cd’s klinkt zeer geraffineerd. De band is niet bang en zeer wel in staat om jazz te spelen en mijden ook klassieke invloeden niet. Dit alles resulteert in een wilde variëteit aan metal, van experimentele black tot pompeuze melodische. Lollige intro’s, majestueuze intermezzo’s, glorieuze outro’s en daartussen verzengende metal. En het is niet zo dat het “andere spul” het juist zo bijzonder maakt, ook hun metal is bijzonder. Walsen, polka’s, tango’s… niets is te extravagant voor deze band. Hoe meer ik naar deze twee cd’s luister, hoe meer ik ontdek in het complexe tapisserie van muziek. Muzikale invloeden reiken van Emperor tot Frank Zappa, van Glenn Miller tot Richard Wagner. Het is gewoonweg een machtige muzikale ervaring en ik ben niet in staat om het te beschrijven. Het is verbazingwekkend om al mijn muzikale favorieten terug te horen in één band. Ik ben er geweldig enthousiast over, maar zal me enigszins in moeten houden om ze de score te geven die ze verdienen.

Carl.

Vampire Magazine

(website)

Ordo Draconis “Camera Obscura part 1 & 2”

In this creatively mediocre country called The Netherlands where the average band dares not excess beyond well known style patterns, one could almost conclude that our Calvinistic exegesis is still slumbering in our musical minds. For our foreign readers to understand this I shall translate a well know dutch saying. ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ which means as much as ‘Just act normal because that’ll be crazy enough’. It is exactly this way of thinking – embedded in the Dutch mind – which I really despise. Dutch band Ordo Draconis have fortunately proved that there are still some Dutchmen around that are able to think further than their culturally disabled colleagues.

Their newest effort is called Camera Obscura (latin for ‘Dark Room’). The principle of a Camera Obscura: Light travels in a straight line and when some of the rays – reflected from a bright subject – pass through a small hole in thin material they do not scatter but cross and reform as an upside down image on a flat surface held parallel to the hole. This law of optics was known in ancient times. The earliest mention of this type of device was by the Chinese philosopher Mo-Ti (5th century BC).

The title could not have been chosen more wisely. Whereas metal is mostly very conservative and tied to strict rules, Ordo Draconis indeed place eveything upside down. To think and compose beyond the – well known – paths and patterns. Though never going too far over the edge. Ordo Draconis make sounds and songs and have compressed this eclectic pile of expression into a musical journey which is divided onto two cd’s, “Part 1 – The Star Chamber Reviews” and “Part 2 – A View With a Room”.

Both albums can be bought / ordered separately, but they belong together. And therefor I have made one review on the both of them.

Yes, there are plenty more bands on this world with a different approach, but not that many in my native country. I have the deepest respect for their approach and ‘Camera Obscura’ is a highlight in the history of Dutch metal.

Isaak.

Metalfan

(website)

(1) Ordo Draconis – Camera Obscura pt. 1: The Star Chamber Reviews.
Rated: 85/100.

Het debuutalbum van deze Nederlandse band – het in 2001 verschenen “The Wing and the Burden” – was een aardig, maar eigenlijk niet erg verheffend symfonisch black metalalbum. Het heeft maarliefst vier jaar geduurd, maar inmiddels hebben de heren dan ook niet één, maar twee opvolgers uitgebracht: het tweeluik “Camera Obscura”.

Wie Ordo Draconis anno 2005 hoort, zal vrijwel geen gelijkenissen meer vinden met het oudere werk. Qua experimenteerdrift lijkt de band alle registers open te hebben gegooid, wat resulteert in twee uitermate innovatieve en complexe albums, die zó gelaagd zijn dat zelfs de meer ervaren luisteraars enkele weken nodig zullen hebben om het geheel te laten bezinken. Theatrale passages, dromerige sfeerimpressies, bizarre intermezzo’s en vooral veel tegendraadse melodielijnen passeren de revue, aangevuld met een sporadische uitbarsting die de black metal-achtergrond van de band doet verraden.

Het eerste album – “The Star Chamber Reviews” – is een conceptalbum over Lucifer. Wie nog niet genoeg heeft aan de complexe muziek, kan zich dus ook niet verdiepen in het tekstuele gedeelte. Hoewel dit album een geweldig werkstuk is geworden, boordevol lagen en verrassende wendingen, kan ik “The Star Chamber Reviews” zeker niet aan iedereen aanraden. Bij de eerste luisterbeurten vallen er namelijk weinig aanknopingspunten te ontdekken en metalfans die het niet zo op pionierswerk en ontdekkingsreizigers hebben doen er dan ook goed aan dit album te laten liggen. “The Star Chamber Reviews” is echter voer voor ervaren avant-gardisten die niet meer genoeg hebben aan de innovativiteit van Arcturus en Ram-Zet en met name de nummers “Mock Trial” en “Neuron Gutter, Neutron Star” zitten geniaal in elkaar.

Rik.

(2) Ordo Draconis – Camera Obscura pt. 2: A View With A Room
Rated: 85/100.

Tegelijkertijd met het innovatieve eerste deel van het tweeluik “Camera Obscura”, verschijnt ook het tweede deel, getiteld “A View With A Room”. Het voornaamste verschil is gelegen in het feit dat deze cd geen conceptalbum is, maar bestaat uit een verzameling losse nummers. Muzikaal gezien ligt dit album echter in het verlengde van “The Star Chamber Reviews”. Ook nu worden dus alle muzikale registers opengetrokken.

Na de avontuurlijke intro “[Project…]” maakt het nummer “Cloak & Dagger” al duidelijk dat Ordo Draconis uit heel wat verschillende vaatjes tapt.. Na een film noir-achtig begin schakelt de band moeiteloos over naar complexe black metalpassages, om die naarmate het nummer vordert te combineren met een breakbeat-achrig einde. Gewaagd, innovatief en bijzonder origineel! Die drie termen gelden eigenlijk voor alle nummers. Werkelijk alle mogelijke invloeden worden hier gecombineerd en samengesmeed tot één geheel. Qua kwaliteit doet “Camera Obscura pt. II” dus zeker niet onder voor deel een.

Rest mij nog een laatste opmerking, die ook geldt voor het eerste gedeelte van het tweeluik: het artwork, dat net zo origineel en bevreemdend is als de muziek zelf. Voor tien euro per cd te bestellen via de website van de band. Iedereen die vindt dat de extreme metal van de laatste jaren maar eenheidsworst is, doet er goed aan dit tweeluik te bestellen.

Rik.

Metal.de

(website)

(1) ORDO DRACONIS – Camera Obscura part 1: The Star Chamber Reviews
Rated: 10/10.

Ein Mammutprojekt erfordert wohl offensichtlich auch ein Mammutreview – zumindest vom Aufwand her, sich mit dem Stoff auseinander zu setzen. Was ORDO DRACONIS mit ihrem zweiten (und dritten?!) Album “Camera Obscura” aufbieten ist dermaßen ambitioniert, vielschichtig und tiefreichend, dass einem vielleicht schon als Konsument, spätestens aber als Musikjournalist die Muffe geht, ob man diesem Giganten gewachsen ist. Die Ambition beginnt beim Line-Up, das vom holländischen Kern der Band über Sänger Tyrann (von den Luxemburgern VINDSVAL) und den österreichischen Drummer Moritz Neuner, der aktuell mit Bands wie LEAVES’ EYES oder ATROCITY unterwegs ist bis zu einer illustren Gästeschar reicht, die allerdings namentlich nicht immer genannt sein möchte. Das deutet bereits auf Großes hin und bestätigt sich, wenn man den ersten Teil des Albums, “The Star Chamber Reviews”, in den Player bugsiert. Hier beginnt das “Project: Eject!” mit dem unglaublich schrägen Intro “Espionage”, das eine Art Freejazz mit Duett- und Chorgesängen darstellt, die allerdings zur Genüge mit Vocodern und sonstigen Effekten angereichert sind. Übersteht man diese ersten drei Minuten, geht es mit “Mock Trial” weiter, dessen verspieltes Black-Metal-Gemisch denjenigen bekannt vorkommen könnte, die sich noch an die früheren Werke “The Wing and the Burden” und “In Speculis Noctis” erinnern können. In eine ähnliche Kerbe schlagen auch “Writhing Tongue” und das zehnminütige “Neuron Gutter, Neutron Star”: vertrackte Drumpatterns, donnernde Rhythmusgitarre, verspielte Leadmelodien, Synthesizer und Chöre en masse, dass man nicht weiß wo man zuerst hinhören soll. Hat man sich an den einen Part gewöhnt, folgt schon der nächste und wirft die Stimmung vollkommen um. Auch Elektroparts, wunderschöne verträumte Akutikpassagen, schwelgende Soli oder A-capella-Gesangsparts sind kein Tabu und werden fließend in die größtenteils sehr langen Stücke eingearbeitet. Als wäre all das noch nicht genug, haben ORDO DRACONIS mit ihrem congenialen Produzenten Patrick Damiani, der unter anderem auch solche Kaliber wie FALKENBACH und SECRETS OF THE MOON unter seinen Fittichen hat, exzessiven Gebrauch von ungefähr siebenundvierzig Milliarden Samples, meisterhaften Effektdetails (fantastisch: Rückspuleffekt in “Neuron Gutter, Neutron Star”) und vor allem Gesangsstilen gemacht. Neben der sehr durchsetzungsfähigen, fiesen Kreischstimme Tyranns haben auch alle anderen Mitglieder ihr Scherflein zur Vokalvielfalt beigetragen und sorgen trotzdem für etwas, das man einer so extremen Avantgarde-Musik gar nicht zutrauen würde: Fluss. Unfassbar, aber nach dem zweiten, dritten Hördurchgang bleiben die Stücke hängen, fügen sich zu einem wirklichen Album zusammen und wirken kein bisschen zerstückelt oder überzüchtet. Diesen Effekt kann man neben der Produktionsmeisterleistung und den sehr stimmungsvollen Bindegliedern “[Vesper X]” (gregorianisch arrangierte Chöre mit Streichquartettunterstützung), “[Angeldust]” (Elektrostück mit elegischer Sphärenwirkung und damit das, was so viele reine Elektrobands immer wollten…) und “[Debris]”, ein bedrohliches, tiefergestimmtes Horrorfilmambiente – und vor allem der visionären Kompositionsfähigkeit der Band zurechnen, die meines Wissens nach im Dunstkreis der Metalszene, sogar unter Einbeziehung von ARCTURUS und EPHEL DUATH, absolut einmalig ist. Es gibt vielleicht Bands, die in vier Jahren ein vierzigminütiges Album ähnlichen Kalibers hervorbringen könnten – aber ORDO DRACONIS haben immerhin ganze zwei CDs zur selben Zeit veröffentlicht. Schauen wir doch mal weiter, was das andere Album an Überraschungen bereit hält. Da werde ich dann auch noch einige Sätze zu den beachtenswerten Texten und den Layouts der Scheiben verlieren.

Alboin.


(2) ORDO DRACONIS – Camera Obscura Part 2: A View with a Room
Rated 10/10.

“A view with a room”, nochmals fast vierzig Minuten von Dauer, beginnt genau da, wo “The Star Chamber Reviews” endet und bindet damit beide Alben in sehr feinfühliger Weise, obwohl sie sich doch merklich voneinander unterscheiden. “The Star Chamber Reviews” ist ein luziferianisches Konzeptalbum, mehr oder minder etwas wie ein Theaterstück mit verteilten Rollen, inspiriert von einem Stück des niederländischen Stückeschreibers Vondel (so erklärt sich auch, dass Luzifer hier und da altes Niederländisch zum Besten gibt…) – “A view with a room” setzt sich hingegen aus thematisch nicht verbundenen Stücken zusammen und ist daher auch musikalisch fast noch eine Spur vielfältiger. Ethno-Einflüsse, diverse Percussions, Tangorhythmen, Elektrobeats und der unbändige Wille zu spielen, was vorher niemand gespielt hat, machen dieses Album zu einem totalen Augen-, vor allem aber zu einem Kinnladenöffner. Von dem, sieht man einmal von einer lateinamerikanisch tanzbaren Einlage im zweiten Teil ab, verhältnismäßig traditionell ausgefallenen “Cloak & Dagger” aus, das mit seinen straighten Blastbeats und frickeligen Leadgitaren auch genauso gut auf dem Vorgänger “The Wing and the Burden” hätte Platz finden können, spielt sich die Band in Form und landet im folgenden “Sirius Fever” gleich einen Treffer allererster Güte. Hier kommen … AND OCEANS-Synthesizer und mitreißende Beats, donnernde Gitarrenwände und einprägsame Riffings, afrikanische Percussions und 80er-Jahre-Gesangseffekte, sphärischer EMPEROR-alike-Black-Metal und progressiver Rock zusammen und werden zu einem gewaltigen Kunstwerk verschmolzen, das einen vor Erstaunen lähmt. Die beiden Stücke darauf bieten Ähnliches, aber nicht mehr den Thrill, diese wahnsinnige Melange zum ersten Mal zu hören. “The Dancefloor Clinic” hat, analog zu seinem Titel, eine Menge tanzbarer Parts zu bieten, die mit ihrem Xylophon und den absurd-hektischen (teils Tango-) Rhythmen bestens zu der berühmten Sanatoriums-Szene in “12 Monkeys” gepasst hätten. “The Don of Venice” beschäftigt sich mit dem altbekannten Faustmotiv, allerdings aus mehreren Bearbeitungen zusammengesetzt, darunter der von Marlowe und natürlich Goethes. Musikalisch haben wir es hier wieder mit einem für ORDO-DRACONIS-Verhältnisse eher traditionellen Stück zu tun, das sicher eines der älteren auf den beiden Alben ist. Das alles lässt sich hier so einfach niederschreiben, fast fühlt man sich ein wenig beschämt ob der wenigen Worte, die vier Jahre intensivster Arbeit in wenigen Textpassagen aburteilen wollen. Nun, das wollen sie sicherlich nicht. Wer einen Blick in diese Dunkelkammer wagt, der wird mit jeder vorbeiziehenden Minute, in der sich Auge und Ohr an die herrschenden Verhältnisse gewöhnen, mehr zu entdecken haben. “Camera Obscura” ist ein zeitloses Werk allererster Güteklasse, ein fabelhaft und ohne den allergeringsten Makel perfekt produziertes und dargebotenes visionäres Album, das alle Grenzen musikalischer Ausdrucksweise ohne ein Wimpernzucken niederreißt. Alle Beteiligten sind hier zur absoluten Höchstform aufgelaufen, und das will bei Musikern wie Moritz Neuner durchaus viel heißen. Wer meint, er sei Musikkunst in seiner reinsten Form gewachsen, wer ULVER verehrt und EPHEL DUATH vergöttert, ARCTURUS kommerziell findet und das LIQUID TENSION PROJECT als Maßstab instrumentaler Darbietung setzt, der wird in ORDO DRACONIS baden wollen. In meinem 10-jährigen Musikerfahren, und das ist durchaus umfangreich gewesen, habe ich etwas wie “Camera Obscura” noch nicht gehört und auch nicht gesehen. Beide Alben sind in einem schlichten, stilvollen Schwarzweiß, aber mit unendlich viel Kreativität und Detailverliebtheit gestaltet und machen auch noch einmal äußerlich klar: hier sind Künstler am Werk, die nicht gewillt sind, sich irgendwo ein- oder unterzuordnen. Eine Verneigung vor dem bewundernswerten Mut des Labels Opus Magnum Productions, diese Alben unter die Öffentlichkeit zu bringen. Legt Euch die beiden Scheiben zu, sie werden Euch über lange lange Zeit eine nicht zu erschöpfende Freude bereiten – und sei es beim Übersetzen der Texte in einem Englisch, wie es vermutlich selbst auf der Insel kaum jemand zu schreiben imstande ist. Wer zögert, findet auf der Labelhomepage einige Hörproben. In der Zwischenzeit könnt Ihr ja einmal über folgende Passage aus “Sirius Fever” nachdenken: “Patterns emerge… At the Bandiagara cliffs, a native / swung at ropes he charmed into an DNA-like coil, before / he plunged into the spirit world. The Nommos, the griot / said, will revisit us in human mould to channel the passage / of souls to the white dwarf orbiting its star!”. Hmhm, genau, die Droge hätte ich auch gerne mal probiert.

Alboin.

Imhotep

(website)

Ordo Draconis, “Camera Obscura Part 1: The Star Chamber Reviews”
Rated: 9/10.

The infosheet informs us that the lyrics for this first part are made into a conceptual album, inspired from the epic play “Lucifer” by the famous Dutch playwright Vondel. So much for the lyrics, which we’ll dive into in an interview coming later this spring of 2006.

The music on “Camera Obscura pt 1” is very far out. It lacks the red thin line that so often makes music comfortable. “Camera Obscura pt 1” is not comfortable. Rather the opposite, since we can listen to these seven creations that could just as well been made by seven different bands. The opener “[Espionage]” is, and you better believe me, jazz. When I played the album the premium time, this first track made me think about development. And, if Ordo Draconis had developed into a jazz-band, I would prefer regression and thousands of standard black metal underground combos instead. Beware not, for what this band has in mind is definitely not jazz. It’s probably meant as a “hello, we’re here to catch you off guard, but stay with us a while and you’ll be paid well”.

Basically, you have to open your mind and flow with the music. Each song takes you to a different universe, though you can rest assured it’s not cosy green gardens we’re visiting. Nah, these are wicked places where angels of darkness stick needles into our skin, where demons grab our every thought tearing them into pieces of broken glass, where our hearts beat as one big pulsating tumour that threatens to explode every single second. The only line that holds these universes together is Ordo Draconis’ choice of sound. The minor aspect of “The Wing And The Burden” was the sound, but on “Camera Obscura pt 1” it makes the album breathe in its sterile atmosphere. If the songs are spread in every direction, the sound is Ordo Draconis’ lasso. Somehow I sense that some vinyl lovers in our world will find the sound a bit plastic. Perhaps, but in my book the band’s plastic fantastic fits like a hand in a glove. A warm delicate vinyl sound would ruin the cynicism of “Camera Obscrua pt 1”.

So, what about the music and the songs then? Imagine you are going to bake bread. You have jazz, choirs, black metal, harsh vocals, keyboards, drums, guitars, Wagnerian classical pieces… And you melt all these ingredients. Do you think it’ll taste good? Well, if anything you must at least give it a chance and taste a few times before you finally decide. For, and I can assure you this, you’ve never tasted anything like this.

There are numerous details to point out, but I won’t allow myself to bore you with all these. I rather point out just one, and that’s the tape-rewind after 8.08 minutes in “Neuron Gutter, Neutron Star”. It takes us from the best two minutes of the album into black metal a la Ordo Draconis. Meaning, you know it’s black metal but it’s not like everything you’ve heard before. Or, to be exact, it’s like nothing you’ve heard before.

I must also tell you that I have got an MP3-player, like everybody else in the western society. Come to think about it, aren’t we humans excellent executioners of inventing egoistic creations with the result that we become even less attached to each other than ever? For, with headphones there’s nothing else in the world than the music and you. Anyways, the point is that I have recorded these two albums into my MP3-player, and they belong together like God and Satan. They are two different creations, but they origin from the same source (as far as the Bible goes). The alums can be listened to as one.

Yes, there is a second album. It is not a conceptual one but musically it is directly connected with “Camera Obscura pt 1: The Star Chamber Reviews”.

Roy Kristensen.

Masterful Magazine

(website)

Ordo Draconis “Camera Obscura part 1 & 2”
Rated: 9/10.

Dutch post-black metallers Ordo Draconis sure have delivered a double treat with their “Camera Obscura” opus, blending together a theatrical and eclectic fusion of black metal, jazz, avant-garde, classical and experimental genres. The first album “The Star Chamber Reviews” album is based upon the epic piece “Lucifer” by Dutch writer/playwright Joost van den Vondel, dealing with the fall of Lucifer. The track ‘Mock Trial’ even includes a piece of Dutch spoken dialogue, before venturing into a section of Possessed’s ‘Fallen Angel’. “Camera Obscura” literally feels like play put to music, with dialogue scenes by a host of different characters and unique voices, atmospheric interludes, quirky bits, polka, tango, narrated pieces to dreamy choir sections. In that sense the band comes incredibly close to matching Arcturus’ avant-garde piece “La Masquerade Infernale”. Influe[n]ces are diverse ranging from important and formative genre acts as Arcturus, Emperor, Dodheimsgard, Ram-Zet, Solefald and Ulver to more mainstream rock artists such as Frank Zappa, jazz legend Glenn Miller and composers such as Richard Wagner. “The Star Chamber Reviews” is layer upon layer of experimental magnificence that more often than not feels like an epic proportioned soundtrack album. In other words, this is heavily experimental avant-garde stuff that is not for everyone. The second album “A View with a Room” is far more linear and displays the band’s black metal past more clearly, although here the band also includes a few bits and pieces of Oriental rhythms, melodies and even a reference to Grace Jones.

Wouter.

The Metal Observer

(website)

Reviewing the two 2005 albums from ORDO DRACONIS is kind of a futile task. No amount of me trying to describe the sound will do. Instead, I’ll opt for a technique popular in reviews of such eclectic music. Imagine, if you will, the following bands put in a blender, then the final product being turned inside out: EMPEROR, ARCTURUS, SIGH, MEADS OF ASPHODEL, EPHEL DUATH, DIVINA ENEMA, SOLEFALD, CARNIVAL IN COAL, the choral parts of THERION and FREDRIK THORDENDAL’S SPECIAL DEFECTS.

I hope that’s got you salivating.

ORDO DRACONIS was founded in 1996. The Dutchmen have released one demo, an MCD and another full length before recording “Camera Obscura” in 2005. “Camera Obscura” was released as two CDs, the first of which is a concept album about the Son of Dawn (based on the play “Lucifer” by Vondel), while the second is just a plain (as much as you can call ORDO DRACONIS plain) album. Their label calls them the “uncrowned kings of Dutch Post-Black Metal” and I’m ready to give them the thumbs up on that call.

(1) Ordo Draconis – Camera Obscura Pt. 1 [The Star Chamber Reviews]
Rated: 9/10.

“[Espionage]” doesn’t sound like the rest of the album, as it’s a bit of paranoid, uneasy light Jazz. “Mock Trial” starts the way you may expect an under-produced BAL-SAGOTH clone to, but then we’re in breakneck, tremolo blistering Black Metal. Really nice choirs kick in and we stop, slowing down into a kinda technical, mid-paced part that runs the gambit from ‘strange’ to ‘nifty, but weird’. You get an interplay between spoken (the judge) and shrieked (the Son of Dawn) vocals. The song continues to weave and dive through unexpected territory.

“[Vesper X]” is styled after a medieval monastic chant and is a good break for what it is. “Writing Tongue” has some really good guitar work courtesy of Rahab and 1337_Misanthrope and features a guest female vocalist. The music throughout much of it is more necro Black, but we have a choir over blast beats and shrieks over an introspective part. We even have some vocals that sit somewhere between classical tenor and carnival barker. We may have a successor to “La Masquerade Infernale.”

Unfortunately, the “[Angeldust]” is a mostly-keyboard interlude, something which almost never sits well with me. But weve still got plenty of time to regain my awe, as ORDO DRACONIS heads into a 10-minute monster, “Neuron Gutter, Neutron Star.” Somehow I’m initially reminded of “IX Equilibrium” before it gets wacky. Hyperspace tunnels give way to string quartets give way to Blackened Rock and great licks. Hammond organ! Breakdowns with shouting that don’t suck! Modern drumbeats! And we�re not halfway through the song, so here we goooooo! … “[Debris]” breaks the pattern for bracketed songs to be intros/interludes. It’s a nice, midpaced piece uses the choirs we’ve heard earlier over ever-changing metal. Drama is the name of the game until we finally fade off on a cello line that will be picked up on “Camera Obscura Pt. 2 [A View With A Room].”

If you’re lying face down in run-of-the mill, dull bands with no spark of creativity and loving it, don’t bother with this. If you want your music adventurous, bizarre and above all innovative, ORDO DRACONIS may be the band for you. Now, let’s take a look at “Camera Obscura Pt. 2.” (Online March 9, 2006)Keith.

(2) Ordo Draconis – Camera Obscura Pt. 2 [A View With A Room]
Rated: 9/10.

The cello from “[Debris],” which closed out “Camera Obscura Pt. 1,” picks up in “[Project],” but gives way to a techno song, replete with a sense of carnival-like evil. “Cloak And Dagger” kicks off with both a piano line and a guitar riff that’d make either “Sham Mirrors” or “La Masquerade Infernale”-era ARCTURUS smile. The song continues in prime ORDO DRACONIS tradition (at least compared to the last album), of blistering Black Metal influenced by unique keyboards and the occasional non-sequitur time change. This is Arjen Lucassen playing keyboards over EMPEROR.

“Sirius Fever” is the longest track on this album, a bit over 9 minutes. Now the bass joins in on the unusual path endorsed by the keyboards, this time in an almost Jazz manner. But that’s only really in the first minute and a half. I can’t attempt to cover the entire psychotropic spectrum. “The Dancefloor Clinic” sounds like a Satanic, Black Metal waltz. “The Don Of Venice” is everything we have come to expect and love from ORDO DRACONIS, while “[Eject!]” picks up where “[Debris]” left off and takes us uneasily in that gentle night.

ORDO DRACONIS is a fascinating band. I certainly have to recommend them in you’re a fan of any of the bands listed above (except maybe THERION, since the choral parts are really only on “Camera Obscura Pt.1”). They’re not easy to digest, but they certainly give you a delectable flavour to explore. Their difficulty makes the final enjoyment all the more triumphant. (Online March 10, 2006)Keith.

Earshot

(website)

(1) “Camera Obscura pt 1: The Star Chamber Reviews”
Rated: 7/7.


Die Niederländer ORDO DRACONIS bringen nach vierjähriger Veröffentlichungspause nicht nur ein neues Album heraus, sondern sogar zwei. Das erste davon, „Camera Obscura Pt.1: The Star Chamber Reviews”, ist ein Konzeptalbum, welches auf dem Theaterstück „Luzifer“ des niederländischen Regisseurs Vondel basiert, wobei verschiedene Sänger die verschiedenen Rollen übernehmen. Es konnten mit Martin Wiese von ENID und Moritz Neuner von ATROCITY auch sehr hochkarätige Gastmusiker verpflichtet werden.

Musikalisch beginnt man mit einem Jazzstück, was mich etwas verwundert, war mir ORDO DRACONIS bislang als melodische Black Metal-Band in Erinnerung. Doch schon beim nächsten Stück „Mock Trial“ scheint die Vergangenheit wieder durch, zwar klingt man avantgardistischer als auf den Vorgängerwerken, doch kann die Musik zweifelsohne noch dem Black Metal-Genre zugeordnet werden. „Vesper X“ tendiert dann mehr in Richtung klassische Musik, THERION lassen grüßen. „Writhing Tongue ” ist wieder ein melodischer Black Metal-Song mit sinfonischen Anklängen. „Angeldust“ klingt sehr sphärisch und lässt sich wohl am besten als Ambient beschreiben. Auf „Neuron Gutter, Neutron Star” treffen rasender Black Metal, ruhige Keyboardpassagen und klassische Elemente aufeinander. Mit „Debris“ endet das Album mit einer Verschmelzung von Metal und Klassik, wieder erinnert mich das musikalisch etwas an die Schweden THERION.

Auf ihren vorherigen Werken lieferten ORDO DRACONIS zwar stets eine gute Leistung ab, wirklich aus der Masse der Veröffentlichungen herausheben konnten sie sich allerdings nicht. Das wird sich mit diesem hochambitionierten Meisterwerk hoffentlich ändern.

Mike.

(2) “Camera Obscura pt 2: A View with a Room”
Rated: 7/7.

Mit „Camera Obscura Pt.2: A View With A Room” liegt mir nun das zweite neue ORDO DRACONIS-Album vor. Diesmal handelt es sich nicht mehr um ein Konzeptalbum, da die Songs nicht miteinander in Verbindung stehen.

Futuristisch, sphärisch und Industrial-lastig klingt das Intro zu diesem Album, bevor mit „Cloak & Dagger“ einer der, von den Prog-Parts abgesehen, am wenigsten experimentellen Song des Albums folgt. Melodischer Black Metal, wie man ihn von den vorherigen Veröffentlichungen der Band gewohnt ist, wird geboten. „Sirius Fever” beginnt mit Ethno-lastigen Percussions, erinnert mich danach teilweise ein wenig an neuere DIMMU BORGIR, beinhaltet aber auch Industrial-Einflüsse. „The Dancefloor Clinic“ bietet nach einem Jazz-lastigen Beginn ebenfalls melodischen Black Metal, mit sehr originellen Prog/Jazz-Teilen. „The Don Of Venice“ greift lyrisch das Faust-Thema (nach Marlow) auf, musikalisch gibt es kaum Experimente, der Song hätte auch auf eine ältere Veröffentlichung der Band gepasst. Das Outro des Albums ist ebenso wie das Intro wieder sehr futuristisch und Industrial-mäßig ausgefallen.

Ebenso wie “Camera Obscura Pt.1: The Star Chamber Reviews” ist „Camera Obscura Pt.2: A View With A Room” ein wirklich starkes Album geworden. Der Black Metal-Anteil ist auf diesem Album zwar höher, trotzdem ist es ebenso vielschichtig ausgefallen wie der erste Teil. Für Freunde anspruchsvollen Extrem-Metals sollten beide neuen Scheiben von ORDO DRACONIS wohl Pflicht sein.

Mike.

Sputnikmusic

(website)

Ordo Draconis “Camera Obscura part 1 & 2”

This is something I’ve been procrastinating on for a long while now. First and foremost, I was unsure of how to classify such an album. I mean, at its core, it’s deeply rooted in Black Metal, but it sounds nothing like anything in the genre. It’s avant-garde, in the truest sense of the word. To me, it’s a lot like Arcturus, though they sound nothing alike. Due to the sheer diversity of this album, I am classifying it as Metal, though it can, I suppose, be considered “post Black-Metal”, regardless of how silly that may sound.

Now, I’ll point out this is a double album, though the first is a concept and the second is not. I will be reviewing the first album, though the same basic description of the sound applies to the second.

Describing the sound, or sounds, found on this album is not easy. To go about explaining it, I’ll do a quick run through of some of the tracks, though don’t get confused, this is not a track by track.

Ordo Draconis

* Rahab – Guitar
* Bob Kooger (1337_Misanthrope)
* Mir-h iD
* BM (Berry)
* Tyrann – Vocals
* Marco de Groot – drums

The sound of the album is hard to pin down. The first track, [Espionage], starts off with a very jazzy passage, and slowly builds into a Mr.Bungle Goodbye Sober Day type of deal. The vocals go from a clean jazzy tone to an almost robotic sounding voice. The next track, Mock Trial, starts off very Arcturus like only to go into a very Emperor style passage, which is one of the more black metal influenced parts on the album. After that, it turns very classical, with very tasteful choir and piano usage, only to turn to a very odd, almost circus-like sounding breakdown of sorts. It may sound odd, and I suppose it is, but somehow it works, it sounds totally natural. As the oddity continues, you’ll notice the choir is still found –albeit faintly, in the background– harmonizing. It then goes into chanting of sorts, only to find its way back to the Emperor influenced passage, only this time with added brass sections, and as that ends, the piano rejoins and the vocalist begins to go from shrieking to talking, “The truth, the whole truth, and nothing but the truth!”, only to be once again rejoined by choirs, finally ending in a foreign language spoken word passage from Vondel’s Lucifer. As you can see in the first two tracks, this band is all over the place, yet somehow manages to function as a cohesive unit. You’ve got the classical influences, and they actually sound classical. There are symphonic passages, but it is incomparable to symphonic metal, so drop the Dummy Burger assumptions now.

As you’ll notice, certain tracks are riddled parenthesis. Typically, they are the interludes, though there is one exception; [Vesper X]. Somehow, [Vesper X] manages to come off as epic though it clocks in at less than 4 minutes. It perhaps has to do with the grandiose scale of the song, as it’s riddled with not only choirs, but Gregorian style chanting. For most its entirety, the song is limited to a choir and some chanting, until 1:33 when drums, bass and keyboard kick in. This, I feel, is how the song gains momentum, until finally breaking-down with what sounds like violin, guitar and keyboard, all the while being accompanied by the familiar sound of the Gregorian chanting and choir.

Neuron Gutter, Neutron Star, is the most grandiloquent track of all at 10:35 minutes long. The drums are complicated, tricky and fast, and as they carry along the shrieked vocals and wacky intergalactic sounding keyboard. Of course, this doesn’t carry on long enough to go stagnant, and as always the band keeps you guessing. The song then turns into a more death influenced sound, only to turn into a cacophony of cymbals and electronic drumming, right before the Hammond organ kicks in. The organ fades out and the violin kicks in, it’s somewhat reminiscent old time films (let’s say 20s/30s), though I’m not exactly sure why. As the violin fade out, a breakdown kicks in, and oddly enough it’s a fairly traditional, yet perfectly executed, breakdown. The song basically fluctuates between black metal, violins, and classical tomfoolery, consistently keeping the listener guessing and never staying on one thing long enough to bore you, yet staying just long enough to make it listenable.

As you can see, the sound is seemingly all over the place yet it’s never too much. They’ve managed to construct a sound of their own, which is more or less a bunch of different sounds coming together to get their ideas across. From the violins and classically tinged piano, to traditional black metal, to wacky keyboards and organs to jazzy interludes and acoustic breaks, all accompanied by sometimes spoken, sometimes shrieked lead vocals, the band manages to keep the listener amazed all the way through. Oh, and the production is stellar.

How are you fallen from Heaven,
Lucifer, son of dawn?

As I said, disc one is a concept album, based on the Son of Dawn (which is based on Joost van den Vondel’s Lucifer). The way it is displayed is, well, weird. Often times, the lyrics play out like a cryptic conversation, though the more you read them the more sense it makes. Throughout the lyrics, ‘characters’ from Paradise Lost and Lucifer and the like will deliver soliloquies of sort. The lyrics also contain direct biblical passages, such as a part from Isaiah 14: 12-22, as well as Dutch passages from Vondel’s Lucifer.

To conclude, though it seems I’ve barely scratched the surface, the album is a portentous though never overbearingly pretentious take on a nearly 500 year old story. They border on insanity at times, but always bring themselves back before going overboard. This is definitely weird stuff; though never so weird you can’t sit down and enjoy it. Imagine if you took Mr. Bungle, Wolfgang Amadeus Mozart, Emperor, Arcturus, Bal-Sagoth and Carnival in Coal, tossed them in a blender and let it go for a few days. It’s very complicated and I’ve hard a hell of a time trying to review it.

Tyler Munro.

http://reviews.underground.cn

(defunct)

Ordo Draconis “Camera Obscura part 1 & 2”
June 10, 2007

Ordo Draconis – a rather interesting band, coming from the Netherlands with a strange combination between post black metal and avant-garde music. This musical style may remind you about Arcturus, and truly, this band is on one hand plays a similar style of music, but on the other hand differ from the Norwegian Arcturus. It is an avant-garde and experimental band, therefore the whole idea is to be different.

Their last album, Camera Obscur[a] (released in 2005) represents their style in the best way possible. Black Metal vocals and of course clean vocals, accompanied by atmospheric and exotic guitars and synthesizers; often electronic effects and even chants are added, like in the song The Star [ = Vesper X], which starts with beautiful chanting and towards the middle part of the song, the other instruments slowly connect with it.

Black Metal influences – i.e harsh black metal grim vocals with fast double-bassed drumming – can be heard in almost every song in this album, but they are mostly highlighted in songs like Mock Trial, Writ[h]ing Tongue and The Don of Venice.
Electronic effects are often used in the songs, but pieces like Angeldust just remind me about the last Ulver stuff, although a bit more heavy, but still an ambient piece of music.

In Sirius Fever, they even managed to add a darbuka drum and other middle eastern instruments, alongside with the melodic electronic beats, followed by Tyrann’s grim vocal performance.

Neuron Gutter, Neuron Star
would be the song which demonstrates the musical idea of this album, where all the elements from other songs are mixed in the Camera Obscure cauldron. The song starts with epic synths, and black metal guitars and vocals.

Later on the synths are used for different adorning and completing effects. The rhythm slows down until the middle part of the song, where a totally avant-garde part is heard.

After that part, they even managed to insert some viking-metal chanting!
However, the song ends with a more aggressive melody, thus closes the frame which was opened in the beginning of the song. It is amazing, there are so many layers in this song!

Every song in this album is different music-wise. Some are more electronic, when others remind me about the harsh black metal style of playing. This album is basically a compilation of many styles of riffs and melodies. Ordo Draconis broke every rule and tradition, combining Black Metal elements with whatnot, but surprisingly, the music is just amazing, at least in my opinion. Not many bands can do what Ordo Draconis has done so well in this album.

To end this review, I will recommend the album to all those who have heard Arcturus, and to those who want to try something fresh and different, beacuse Ordo Draconis are just that, different.

By the way, the album is divided into 2 parts, so make sure you get both on 2 CDs when you purchase this release.

Sain T.

Metal France

(website)

Ordo Draconis “Camera Obscura part 1 & 2”

Que peut bien donner la réunion de 6 musiciens hollandais dont la richesse culturelle dépasse l’entendement? A quel résultat s’attendre lorsqu’en cette fin d’année 2005 ces 6 fous sortent coup sur coup 2 albums formant un concept plus qu’atypique? Cela donne “Camera Obscura Part.1” et “Camera Obscura Part.2”, albums siamois enfantés par Ordo Draconis.

Il y des jours ou l’on reçoit des démos écoeurantes de maladresse et de futilité, d’autres ou l’on reçoit des albums satisfaisants mais que l’on oubli vite et d’autres encore ou l’on reçoit des perles que l’on ne soupçonnait même pas d’exister! Ces deux albums du combo hollandais en font partie.

“Post Black Metal” qu’ils appellent ça! Et bien pour une fois j’adhère complètement à “l’étiquetage” et à l’auto proclamation car la musique de Ordo Draconis n’est plus du Black Metal, elle s’en va au-delà du genre en question! Fans de Arcturus (“Aspera Hiems Symphonia” et “La Mascarade Infernale”) vous serez plus que comblés. Imaginez une oeuvre conceptuelle (car c’est une pièce de théâtre qui est ici adaptée) qui mélangerait l’agressivité et les ambiances sombres d’un Sympho Black torturé (une voix entre celle d’un Shagrath et d’un Nocturno Culto absolument sublime) avec, accrochez-vous mes amis: des parties Heavy à la Malmsteen justement dosées, du piano Jazzy qui swing là ou il faut, des sonorités franchement Electro, du chant clair masculin à faire rougir de honte le bassiste de Dimmu Borgir, des cordes (violons) qui ne sont pas sans vous évoquer le meilleur de Vivaldi, des envolées épiques “wagnériennes”, une voix de damoiselle (sur un seul titre toutefois) qui pourrait largement remplacer Tarja derrière le micro de Nightwish, des chants monastiques soutenus par une rythmique guitare + batterie, des sons plutôt étranges (boite à musique, moteur de vieux projecteurs cinématographiques)… tout cela sans que la musique du combo ne fasse “magma informe et inaudible”, bien au contraire! Une excellente production dessert une musique sans failles et parfaitement maîtrisée comme si ces 6 créateurs savaient contrôler les effets du LSD en les utilisant comme des outils qui peaufineraient leur oeuvre. Et bien un jour j’ai reçu ces deux perles dans ma boite aux lettres et soyez certains que je vais mettre du temps avant de m’en remettre. Méfiez-vous, cela pourrait aussi vous arriver!

LudO

Payo Webzine

(website)

(1) “Camera Obscura pt 1: The Star Chamber Reviews”
Rated: 10/10.

Naprosto neuvěřitelná věc se k nám dostává od větrných mlýnů z holandských nížin. Teatrálně honosná show plná dějových zvratů a nečekaných Luciferových návštěv mě doslova uhranula a čím dál víc si mě svou podmanivostí získává. Velmi expresivní, komplexní a monstrózní dílo, kombinující nekonečné množství vlivů, přesto však dýchající svým vlastním životem, jenž nabývá obrazu zhýralosti prokletého básníka. Chcete-li této avantgardně rozmáchlé divadelní hře (a to doslova, neb koncept je založen na hře „Lucifer“ holandského autora Vondela) porozumět a vstřebat ji, nebraňte se hudebnímu vyjádření spojující prvky jazzu, rozmáchlost filmových soundtracků, klasickou ekvilibristiku, dokonalou preciznost či – a to bude asi pro většinu stěžejní – black metalový chlad. V případě ORDO DRACONIS bych ale pro charakteristiku metalového ducha použil ještě slůvko „post“. Je-li libo fakta, vězte, že se jedná o poměrně mladé seskupení (od r.1997), v jehož řadách v současnosti působí např. Moritz Neuer, jehož můžete znát z německých ATROCITY, nebo Martin Wiese z ENID. Klasické metalové obsazení je na „Camera Obscura“ doplněno čtyřčlenným sborem a dalšími sedmi pěvci propůjčujícími hlas jednotlivým postavám příběhu. Nechybí ani komorní orchestr (byť si v tomto případě nejsem jist, zda se nejedná o vynikající programming). Na své si přijdou tedy zejména fajnšmekři a hudební avantgardisté, jenž si na konci devadesátých let libovali například v ARCTURUS či THERION. Albu je potřeba věnovat nejeden poslech stejně tak, jako si složitou knihu musíte přečíst několikrát, aby vám její dějová osa a myšlenka nezůstala utajena. Dějová dynamičnost (či stavba) zde opravdu nabývá rozměrů rozmáchlého literárního díla a vyžaduje naprostou soustředěnost. Doporučuji začíst se do textů. Jestliže jsem se nedávno rozplýval nad albem KADENZZA „The Second Renaissance“, musím zde svá vyřčená slova poněkud přibrzdit. Neměl jsem tehdy ještě tušení, že budu mít tu čest s tímto „opus magnem“. Vedle ORDO DRACONIS, nebo říkejme raději vedle „Camera Obscura“, vypadá „The Second Renaissance“ vážně trochu jako patlanice malého děcka. Netvrdím, že „Camera Obscura“ nemůže být pro někoho jen špatně slepeným kusem rozbitého zrcadla. A pokud jste ve výše nastíněném nenašli jediný styčný bod s vaším vkusem, zřejmě se tomuto pocitu ani nevyhnete. Nicméně pro všechny ostatní by album mělo být zárukou noblesního zážitku a snad i hudební osvěty, jenž je podpořena strhujícím příběhem. Na „metalu“ (resp. na takovémto druhu metalu) oceňuji zejména otevřenost hudebníků, jenž ho provozují. S lehkostí si zabrousí do jazzových vod, aby v následující pasáži mohli předvést strhující black metalové běsnění následované chórem vyvolávajícím pocit zbožného středověku. Pochybuji, že „opravdový“ jazzový muzikant by byl toto ochoten pobrat resp. provozovat. A to mě čeká ještě „Camera Obscura part 2“…

Honza.

(2) “Camera Obscura pt 2: A View with a Room”
Rated: 10/10.


Ztřeštěná jízda na kolotoči pokračuje ve druhé části megaopusu „Camera Obscura pt 2: A View With A Room“. Jak by se asi dalo očekávat, pokračuje přesně tam, kde první půle skončila. Není tedy nutné příliš se rozepisovat. Nicméně nějaké rozdíly tu přece jen jsou, takže něco k nim. Pokud si odmyslíte klišovitost návštěvy zábavního parku, dalo by se pro tuto část použít právě toto přirovnání. Mám na mysli zejména onu tajemnou návštěvu strašidelných zámků, kdy nevíte, co přesně číhá za dalším rohem (pokud jste si někdo vybavil zrezlou maringotku ve „Fučikárně“ při jarní Matějské pouti, kdy vás zkaženým dechem odpuzuje už samotná obsluha, tak se omlouvám…). „A View With A Room“ je ochuzeno o sbor, jenž hrál v první části příběhu velmi důležitou roli. Taktéž orchestrace je skromnější. Naproti tomu je zde cítit příklon k využití elektronických prvků a oněch „najazzlých“ pasážích, jejichž intenzita taktéž narůstá. Ke slovu se dostanou i (říkejme tomu třeba) různé etnické nástroje v podobě bubínků apod.. Již úvodní motiv prologu (úchvatný klavírní motiv) a začátek první skladby „Cloak & Dagger“ ve mně vzbuzuje pocity, jaké jsem měl při shlédnutí Lynchova „Sloního muže“. Základem skladeb i zde zůstává převážně post-black metal (jak jsem definoval styl OD dříve…). Skladby jsou většinou delší stopáže, což však vzhledem k jejich variabilitě, promyšlenosti a v neposlední řadě vzhledem k celkové délce alba vůbec nevadí. Některé pasáže dají vzpomenout na české technokraty DEMIMONDE. Některé pasáže na ně dokonce dají vzpomenout tak silně (klavír v „Cloak & Dagger”), že bych si dovolil až nařknout z opisování. Ale co? Pokud se opisuje kvalitní vzorec, nemůže být číslo za rovnítkem špatným výsledkem. Beztak nepředpokládám, že by ORDO DRACONIS naše DEMIMONDE znali. Nelze opět jinak než plný počet bodů. A jak by také ne, když se jedná o druhou půli jednoho projektu. Kdo to jakživ viděl dát první půlce „Mistra a Markétky“ více bodů než půlce druhé? Mimochodem, analogie s „Mistrem a Markétkou“ také není úplně od věci… doporučuji obé!!!

Honza.

Shock Magazin

(website)

Ordo Draconis “Camera Obscura part 1 & 2”
Rated: 8/10.

Az Ordo Draconis név leginkább a legfanatikusabb szerepjáték-rajongóknak csenghet ismerősen. Azonban ez a név egy közel tízéves holland black metal formációt is rejt, akik azonban egy demóanyagot leszámítva nem nagyon hallattak még magukról.

Azt leszögezem rögtön az elején, hogy nem egy összecsapott anyagról van szó; komoly háttérmunkát rejt a Camera Obscura, mind zeneileg, mind a szövegvilágot tekintve. Zenében ezalatt Schubert kompozíciót értek, szövegileg pedig a Bibliától kezdve Goethe-ig idéznek – hiszen tulajdonképpen egy konceptalbumról van szó, a Fény Gyermekének, Lucifernek a történetéről, amennyire a szövegkönyvből kivehető. Ebből talán ki is tűnik, hogy nem egy könnyen emészthető albumról beszélünk.

Zeneileg van itt minden: könyörtelen black operaáriás körítéssel, szintifutamokkal támogatott COF-féle black, gregorián nyitással operáló hagyományos jellegű metal, női énekes-hörgős férfiénekes duett, tehát műfajok bizarr és disszonáns keverése, viszont mégis többszöri meghallgatás után már élvezhető egésszé áll össze.
Komoly, komplex zenei szörnyszülemény minden tétel, de érdemes odafigyelve hallgatni, vagy nagyon be fog jönni, vagy inkább rálegyintesz, és a hallgatóbarátabb black metal cédéidet veszed elő (hm, van egyáltalán ebben a műfajban olyan?).

Azon elvetemült metalfanok, akik pl. a Nightwisht és a Cradle Of Filth zenéjét is egyaránt szeretik, tehetnek vele egy próbát, de akik nyitottak a széles skálán mozgó zenei próbálkozásokra, azok sem fognak csalódni.

Az egyes konceptalbum után egyébként idén jelent meg a Camera Obscura Pt.2.: A View With A Room című lemez – ez nem összefüggő anyag, ha lehet még betegesebb és még bizarrabb zenei kavalkád – de sajnos az első rész színvonalát már szerintem nem üti meg.

Tóth Levente.